RAFEL SOLÉ MESTRES: "SÓC UN HOME D'EMPRESA, NO D'HOQUEI"

Se’l coneix com un home de família i una persona emprenedora. Es dels que fan poble perquè no es perdin les institucions. Farà gairebé un any que va presentar la seva dimissió com a president d’Unió al Baix Penedès, però avui no parlarem de política. Parlarem d’una de les seves grans passions com és l’hoquei sobre patins. Mai li ha donat l’esquena a l’hoquei ni al Club Patí Calafell i, per això, ha aconseguit evitar la desaparició i reduir el deute del club. Estem parlant del Rafel Solé i Mestres. L’empresari calafellenc ha estat l’home que ha fet possible que el fracàs no hagi anat més enllà del terreny esportiu.

            Rafel Solé en l'entrega de premis del torneig que els veterans del CP Calafell organitzen cada any per la Festa Major / Foto: photojordi

 

Què és el que et va fer decidir per agafar les regnes del club fa dues temporades?

Resulta que la Junta que hi havia abans que nosaltres va dimitir i van deixar els papers damunt la taula. Calia que algú havia de fer un esforç per agafar el club i un grup de socis vam creure que haviem de treure temps d’on sigui per dirigir el Calafell i és va crear la Junta Gestora. El que em va entristir és que ningú el volgués agafar.

Ens podries fer un balanç de gestió d’aquests dos anys de presidència.

El balanç ha tingut les seves parts boniques i les seves parts tristes. La part bonica va ser l’any que vam jugar la CERS perquè l’equip va fer un bon hoquei i ens ho vam passar bé. Aquest any ha sigut la part trista, ja que el primer equip ha perdut de categoría, però el segon equip ha aconseguit l’ascens a Primera Catalana. A nivell de base tenim 27 equips i hi ha una fornada de nens que tenen l’hoquei a la sang.

Quin és el millor moment que has viscut com a president? I el pitjor?

No ho sé. Potser l’homenatge a Vicente Weiler o jugar contra l’Sporting de Lisboa a la Copa CERS que aquell any va ser l’equip que la va guanyar. El pitjor prefereixo guardar-m’ho.

Ho ha tingut fàcil per exercir de president?

Sí i No. Quant els companys que he tingut a la Gestora, ho he tingut fàcil perquè cadascú ha fet la feina que li pertocava. No et puc negar-te que el club tenia molts problemes, sobretot econòmics, que comportava problemes esportius i parlar amb la gent per evitar que aquests problemes fossin més insoportables.

Quines errades creus que va cometre l’expresident del club, Josep Maria Guinovart, en el seu mandat?

A nivell esportiu va fer grans esforços perquè el primer equip estigués en un bon nivell i ho va aconseguir perquè la classificació a la CERS també era mèrit d’ell. El que crec que li va passar és que se li va espatllar l’economia perquè els recursos econòmics no li van arribar a complir el que ell volia fer. En l’últim moment, és va quedar una mica sol perquè si les coses no funcionen a nivell econòmic, la gent se’n va i et critiquen amb duresa. Són coses que passen i jo no el jutjo malament, va fer el que va poder.

S’hauria d’haver destituit a Sergi Macià després de l’anunci del seu fitxatge com a seleccionador sub-21 d’Espanya quan el Calafell no havia acabat la temporada?

La Federació Espanyola de Patinatge ens havia demanat sí podien fer públic el fitxatge i nosaltres els hi vam donar el permís. A més, Macià ja ens havia comunicat un mes abans que no volia continuar al club. Podeu fer les interpretacions que volgueu, però crec que no era un motiu per fer-lo fora.

És veritat que, aquest any, el Calafell no tenia diners per fer fitxatges mediàtics i el necessari canvi d’entrenador?

Canviar d’entrenador era una situació molt dolorosa perquè no saps si el canvi et beneficiarà o et perjudicarà. També representava que hi havia una part de la plantilla que no volia que el canviessim. Canviar-lo no hagués estat la solució adient i jo, francament, he conegut una gran persona i un amic com és en Sergi Macià però no va sortir bé.

Quines han sigut les causes dels mals resultats d’aquest any?

Hi han varies causes. Vam fer un fitxatge molt bo que era el de Xavi Rovira i que al final no es va realitzar perquè el jugador és va tirar enrere. La plantilla ha sigut curta i, arran de la negativa de Rovira, no vam poder fitxar a cap jugador més perquè ja era massa tard i els clubs ja s’havien mogut. També va faltar unitat al vestuari. Un altre dels motius és que hem tingut un jugador important lesionat durant molts partits i que no vam guanyar els partits que haviem de guanyar. Les causes dels mals resultats han sigut varies coses i ho hauriem d’analitzar més profundament. 

S’ha anunciat la nova junta del CP Calafell amb vosté com a president durant uns mesos. Ho encara amb il·lusió o amb esgotament?

Sempre amb il·lusió. Jo vaig agafar l’hoquei com a calafellenc i m’agrada que les institucions funcionin. Sóc un home d’empresa, no d’hoquei. El que passa és que, en aquell moment, de la manera que va quedar el club com venia doncs vam fer un esforç perquè tot funcionés. A part d’estar com a Junta Gestora, voliem que és formés una junta definitiva i ara s’ha aconseguit. Hem estat dos mesos dialogant i parlant amb molta gent i després d’un tercer intent, vam trobar a un grup de persones que és volien fer càrrec del club. Em van demanar que em possessin de president per arrencar la temporada, per lligar quatre sponsors i que ho pogués deixar a mitja temporada. No m’hi vaig poder negar perquè em semblava un bon plantejament i era el tercer intent. També perquè haviem de tancar la plantilla. L’il·lusió és màxima perquè és una de les institucions que m’agrada com a calafellenc i hi han coses que no podem donar l’esquena.

El Calafell podrà tirar endavant i competir a partir de la temporada vinent per assolir objectius com l’ascens a l’OK Lliga?

Quan començes una temporada, hi poses moltes il·lusions i penses que pots formar un bon equip. Treballes amb aquestes il·lusions. Realment no saps ni pots predir el que pot passar. Sí fem una bona temporada, ens ho podem plantejar. Hem de planificar una temporada on l’objectiu sigui la permanència. També hem de ser conscients que estem pujant una fornada de nanos de l’Infantil i el Juvenil que prometen i que donaran molt que parlar d’aquí uns pocs anys.

Moltes gràcies Rafel Solé i molta sort en aquest nou projecte.