PER QUÈ VA GUANYAR TRUMP?

No us estic enganyant. Donald Trump va guanyar les eleccions americanes. Allò que fa uns quants anys que The Simpsons va predir, s'ha convertit en realitat. El magnat novaiorqués va donar la campanada derrotant a Hilary Clinton. Totes les enquestes donaven per guanyadora a l'exprimera dama dels Estats Units excepte el que va públicar Los Angeles Times. Trump, amb un discurs presidencialista i conciliador, ha promés governar per tots els americans amb la sensació de deixar enrere promeses com el de l'aixecament del mur a Mèxic. La tempesta s'ha calmat una mica i tot i les rareses que estem visquent aquests dies, hi han motius pels quals el republicà outsider va guanyar els comicis electorals. Ha arribat el moment d'analitzar-ho amb sang freda i els motius són aquests:

1. Els quatre anys nefastos de Barack Obama: el ja expresident dels EUA no ha estat a l'altura de les circumstàncies perquè, tot i guanyar les eleccions de fa quatre anys a Mitt Romney, no ha pogut engegar mesures que aportin il·lusió al poble americà i ha estat un simple gestor al servei dels americans. Saber fer shows en públic no és suficient per governar. Tampoc li ha ajudat el fet que el Senat i la Cambra de Representants estigués controlat pels repúblicans. Obama ha fet un paper bastant comparable al de Felip VI d'Espanya.

                                                                                                Donald Trump fent el discurs de la victòria amb la companyia de Mike Pence i de Brandon Trump / Foto: Wordnews

2. Els dots de comunicació de Trump: els americans són pioners en els mitjans de comunicació. Sortir pels mitjans als EEUU et dona molta popularitat. Si existeixen programes de l'estil de Al Rojo Vivo (La Sexta) o els dibuixos animats és per la gran creativitat dels americans, que van saber trobar un format que s'ha escampat per a tot el món. Trump, cap a mitjans dels 90, se'n va adonar que el seu cognom tenia molt de valor (motiu pel qual no li van expropiar les empreses i acabés renegociant el seu deute amb els bancs) i el va explotar. Arran de tot això, va començar a apareixer en anuncis de TV (Mcdonalds), programes de televisió (WWE), pel·licules (The Fresh Prince of Bel Air, The Nanny...) i, fins i tot, va ser presentador d'un programa de màxima audiència (The Apprentice). Aquesta experiència a la gran pantalla li ha fet guanyar molta notorietat. Una notorietat que va produir efecte.

3. El seu discurs: si existeix un factor clau en la victòria del nordamericà és el seu discurs. Va saber veure molt bé el que necessitava i el que volia la gent. Va defugir del discurs conservador d'Obama per tenir un discurs extremista i patriotic. Des del primer moment és va mostrar intractable i inflexible. Tenia un discurs amb un contingut totalment clar, concret i concís. També s'ha de dir que tenia un discurs molt xenòfob, masclista i irrespectuós. No li espantava insultar a celebritats com la Kate Perry. Aquest estil li ha fet que grups extremistes com el Ku Klux Klan demanessin el vot pel magnat. Això li va donar molt de prestigi. El motiu? Perquè mostrava la seva verdadera cara i deia el que pensava, no com ho va fer la Hilary Clinton. L'exsecretaria d'estat va concentrar gran part de les seves energies a destrossar la imatge de Donald Trump. Li va faltar una mica més de professionalitat, defensar-se i saber-se desmarcar de la gestió que ha fet el govern de Barack Obama durant els últims vuit anys.

4. La unió i la bona gestió del seu equip electoral: darrere d'un gran líder o d'un guanyador, sempre hi ha un gran equip. El del Sr.Trump no és una excepció. Em sembla extraordinari que el seu equip hagi aconseguit convèncer a un electorat que ha volgut veure les coses bones d'en Donald. Han estat capaços de vendre bé la imatge de Mike Pence. Pence serà el futur vicepresident dels Estats Units d'Amèrica. Un home que, a part de ser republicà, és racista i està en contra de drets tan fonamentals com el de l'avortament. El seu equip electoral estava gestionat per molts dels seus fills i els polítics repúblicans que no li han donat l'esquena i han confiat amb ell. Quan pitjor ho passava Trump, ell estava més actiu. Podria haver tirat la tovallola, però no ho va fer. La unió acostuma a fer la força i l'equip electoral de Donald Trump ho va demostrar.

5. La imatge que va intentar vendre o transmetre: una de les coses que més em vaig fixar eren els seus videos o spots de campanya. En tots ells, sortien persones molt guapes amb una imatge molt formal. Va voler fer una descripció d'una societat que no li faltava de res. El missatge ocult que hi ha en aquests videos és molt simple: sí em votes, no et faltaran diners i podras tenir tot el que els diners poden comprar. Un missatge que va fer el seu efecte a la societat i que va ser un altre dels motius pels quals va sortir victoriós.