ISABEL BOU BAYONA: "CREC QUE HI HAURÀ UN ACORD ENTRE EL PARTIT POPULAR, CIUDADANOS I ALGUNA ALTRA ABSTENCIÓ A LA SEGONA VOLTA"

Isabel Bou Bayona

Membre d’En Comú Podem Calafell i Calafell en Comú. Ha estat una de les candidates per Tarragona a les últimes eleccions del Congrès dels Diputats

1. Què se’n ha fet de Calafell en Comú? Heu seguit actius amb els últims esdeveniments polítics?

A Calafell en Comú hem seguit actius. Just després de les eleccions municipals, vam preparar les autonòmiques, dins de Catalunya Sí Que Es Pot. Posteriorment, a les dues eleccions generals, amb la confluència d’En Comú Podem. Vam crear les confluències. El fet que hi hagi hagut molts comícis electorals en poc temps ha significat que no hem parat de treballar, sempre lluitant per la confluència social d’esquerres.

2. Balanç del primer any de legislatura. Com és viu des de fora de l’oposició de l’Ajuntament?

Es veu d’una manera especial: des del carrer, escoltant els veins… . També intentant comprendre el sentit de govern. Des de una perspectiva crítica, reconeixem que l’Ajuntament s’ha obert a nivell de transparencia, encara que hi ha molt a fer en quant a participació, transparencia i sostenibilitat.

3. Creieu que la CUP ha ajudat a la participació i el fet que l’Ajuntament s’hagi obert més de portes en fora?

La CUP és una organització germana de Calafell en Comú. De fet, van arribar a formar part del nostre cercle durant un temps. No estem d’acord en tot perquè la perspectiva dels dos partits és diferent, però hi ha molt a fer en comú.

4. Esteu d’acord amb els canvis del nou ROM? Què n’opineu del nou format de la Festa Major que tanta polèmica ha portat al municipi?

El ROM s’ha de construir amb la participació i la implicació del poble. Ens hagués agradat més elements de participació al mateix reglament. En altres accions polèmiques de l’actual Ajuntament, com el nou format de la Festa Major, nosaltres insistim en les bases de més comunicació, més planificació de transparència i accions que tinguin un contingut social.

5. Quina ha estat la mesura més correcte i la més incorrecte que ha prés el nou Ajuntament?

No podría assenyalar la més correcte o incorrecte perquè tot té pros i contres. S’han prés mesures problemàtiques com la pista poliesportiva del poble o el suport al projecte de Barcelona World, que creiem que no fomenta un turisme sostenible de qualitat, a llarg termini. A nosaltres ens han trobat i sempre ens trobaran en accions i decisions que tinguin un caràcter i una reivindicació social.

6. En clau nacional, quin paper ha d’encetar Unidos Podemos a la política espanyola?

Nosaltres som molt actius. Ens interessa formar unes confluències a Catalunya i a Espanya. Sí fracassa, Unidos Podemos està interessat en una confluència o pacte d’esquerres amb el PSOE i els partits d’esquerres que s’hi vulguin afegir. El que tenim clar és que nosaltres sempre farem una dura oposició cap a la ideologia de dretes i l’inmobilisme del PP i de Ciutadans.

7. El full de ruta de la desconnexió de l’estat espanyol per JxSí i la CUP quin futur té?

Tant Calafell en Comú com En Comú Podem volem el dret a decidir. I, per tant, un referéndum. Volem que la gent s’expressi a les urnes, i treballar amb un procés constituent que garantitzi la democràcia i la justicia social a Catalunya. Creiem que la vía unilateral ni és democràtica ni és el camí per la convivència.

8. Tindrem investidura o anirem cap a unes terceres eleccions?

Em puc equivocar però crec que hi haurà un acord entre el Partit Popular, Ciudadanos i alguna altra abstenció a la segona volta de l’investidura. Tindrem un govern de dretes molt conservador i sense cap mena de progrés, però estarem al davant d’ells, lluitant a la oposició.

9. Creieu que la gent ha deixar de creure en la política després de dos anys plens de comicis electorals?

Bona pregunta. Després del 15M, els movimients de carrer, d’indignats, els joves, la gent en general, és van conscienciar molt més de la política. La gent jove va deixar de passar de tot per interessar-se i implicar-se més en el present i futur polític i social. El que ha passat a Espanya -dues eleccions i encara no sabem si n’hi haurà unes terceres- ha decebut molta gent. La gent ha votat perquè els partits s’asseguin a negociar. Però si hi ha terceres eleccions, En Comú Podem lluitarem un altre cop pel nostre lloc a Madrid. 

10. Per acabar, quins són els vostres objectius i els vostres desitjos pel que resta d’any i el que ve?

Els objectius de Calafell en Comú, els nostres objectius, es centren en treballar dins les confluències, En Comú Podem, amb Podem Calafell i ICV Baix Penedès, entre d’altres, per definir estratègies municipals, i comarcals, i tirar endavant la construcció d’un nou model econòmic i social, solidari i ecològic, feminista i col.laboratiu. Som la força política alternativa al model caduc de les retallades i destrucció de l'estat del benestar. Jo crec i penso que som l'alternativa política que necessitem a Calafell. 

Moltes gràcies Isabel per l’entrevista i pel temps que has compartit amb tots nosaltres. Aprofitem per desitjar-te el millor tant en la vida personal com en la professional.

Gràcies a vosaltres.