27S: UNES ELECCIONS TRACENDENTALS PEL FUTUR DE CATALUNYA

Avui ja és 27 de setembre. És el dia per decidir el futur de Catalunya. Cinc milions i mig de catalans estan cridats a les urnes per donar el seu vot. Unes eleccions que ja fa setmanes que se'n parlen. Hi ha hagut un ambient molt enrerit aquests últims dies entre catalans i espanyols pel caràcter plebiscitari que tenen aquestes eleccions. Unes eleccions que poden significar el principi del camí que ha de portar la independència de Catalunya o la inclusió del que es coneix com a status quo. En aquests comicis s'hi presentaran la Candidatura d'Unitat Popular, Catalunya Sí que es Pot, Ciutadans, Junts pel Sí, Partit dels Socialistes de Catalunya, Partit Popular de Catalunya, Partit Animalista contra el Maltractament Animal, Unió Democràtica de Catalunya i Recortes Cero - Els Verds. També és presenta la candidatura de Guanyem a Girona, Lleida i Tarragona i el partit de Pirates de Catalunya presentarà candidatura a la demarcació gironina.

Les enquestes també han dit la seva i donen un Parlament molt fragmentat de representació política. Encara que no sigui una mesura exacte del que podria passar durant el dia d'avui, ens podria aproximar al resultat que podria sortir aquesta nit. Una representació que és repartiria d'aquesta manera:

Junts pel Sí (JxSí): la coalició independentista que aglutina partits polítics com Convergència i Esquerra Repúblicana de Catalunya és el partit que representa el ressentiment de molts catalans que volien, fa uns anys, el pacte físcal que el Partit Popular els va acabar denegant. Un ressentiment que en aquests últims anys s'ha accentuat encara més amb el tracte que han rebut de l'estat espanyol. Aquesta agrupació té al seu darrere entitats culturals com Òmnium Cultural, Súmate i molts militants de l'Assemblea Nacional Catalana. L'objectiu d'aquesta coalició és la independència de Catalunya per poder aconseguir un major finançament per a Catalunya sense dependre de ningú. Totes les enquestes donen per assegurada la victòria de Junts pel Sí, però la gran majoria no li donen la majoria absoluta. Si assoleixen la majoria absoluta, Artur Mas seria investit com a primer president de la futura república catalana.

Candidatura d'Unitat Popular (CUP): el partit d'extrema esquerra està decidit a trencar amb el sistema actual. Renega del capitalisme salvatge i fa una forta ofensiva contra les polítiques de la troika a la UE. La CUP és el partit que vol conduir el canvi social a Catalunya. Per aconseguir aquest canvi social, aposten per la independència i per aplicar la DUI el 28S. Tot i ser un partit independentista, no dona suport a Junts pel Sí perquè els consideren responsables de la nefasta gestió social que hi hagut a Catalunya. Un exemple serien les retalles en sanitat. Tampoc volen que s'investeixi a Artur Mas com a nou president de la Generalitat de Catalunya. Valors com la solidaritat, la igualtat i la sostenibilitat ecològica són els adjectius que caracteritzen el partit. La gran majoria d'enquestes diuen que la Candidatura d'Unitat Popular té la clau per engegar i conduir el procés cap al nou país.

Catalunya Sí que es Pot (CatSíqueesPot): la coalició unionista està formada per Podem, Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa. La candidatura, encapçalada per Lluis Rabell, compta amb el suport de gent tan mediàtica com Pablo Iglesias, Joan Herrera o Ada Colau. El partit d'esquerres aposta per una política de gestió social i ecònomica on és prioritzi la transparència i no prioritzi als bancs, als mercats i a la troika. Ells creuen que el seu programa electoral és pot portar a terme sense la independència de Catalunya. Igual que la CUP, ells estan en contra de les polítiques neoliberals que ha fet CiU i el PP aquests últims anys i, per tant, no donen suport a Junts pel Sí i no volen que Artur Mas sigui el proper president de la Generalitat. Tampoc donen suport al Partit Popular. Rabell ha assegurat que vol a Rajoy fora de la Moncloa.

Ciutadans (C's): el partit de dretes que presideix Albert Rivera, vol donar la sorpresa i ser la primera força unionista del Parlament de Catalunya. Per ells, aquestes eleccions són una prova de foc per saber si seran capaços de plantar cara al PP, al PSOE i a Podemos a les eleccions espanyoles que és celebraran el proper mes de desembre. Rivera ha apostat per Inés Arrimadas amb l'objectiu de donar la sorpresa i guanyar les eleccions. Ciudadanos vol la unió entre Catalunya i Espanya per poder sortir de la crisi i fer un país més competitiu. El partit neoliberal prioritza que, en temes educatius, s'ha d'aplicar una ensenyança trilingue on és pugui estudiar el català, el castellà i l'anglès. Entre les seves mesures contra l'inmobilisme del PP destaca que tornaran a obrir els quiròfans dels hospitals per baixar les llistes d'espera dels hospitals públics i lluitaran contra la corrupció. Les enquestes diuen que Ciutadans podria ser la tercera força del Parlament.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC): els socialistes volen obtenir millors resultats dels que van aconseguir el 2012. Un partit polític que s'ha fet més famós pels balls de l'Iceta que pel seu programa electoral. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha donat la seva confiança a Miquel Iceta per parar la gran caiguda que van tenir els socialistes després del govern del tripartit. Iceta creu que han de millorar les relacions entre Catalunya i Espanya. Fa una clara aposta pel federalisme per portar-ho a terme. Volen evitar la independència de Catalunya i són contraris al referèndum per decidir el futur del poble català. Les enquestes el situen molt per baix dels escons que ells esperen obtenir.

Partit Popular de Catalunya (PPC): els populars intentaran obtenir representació a Catalunya de la mà de Xavier Garcia Albiol. El problemàtic exalcalde de Badalona, conegut per la seva xenofòbia, intentarà defensar la gestió de Rajoy al capdavant d'Espanya i intentarà que el independentisme no surti guanyant. La seva última bala ha sigut un espot electoral on apareix Rajoy, ell mateix, Cristina Cifuentes o Alberto Nuñez Feijoo demanant el suport dels catalans en català. El seu programa polític vol la unió d'Espanya i seguir amb les seves polítiques restrictives econòmiques i socials. Tot i les bones intencions, les enquestes marquen que la caiguda del PPC serà evident.

Unió Democràtica de Catalunya (unió.cat): el partit democristià, que està presidit per Josep Antoni Duran i Lleida, ha apostat pel seny i per Ramón Espadaler. Espadaler ha d'evitar la desaparició d'Unió Democràtica de Catalunya dins del Parlament de Catalunya. Fa uns mesos, és van separar de Convergència perquè no pensaven igual sobre el futur de Catalunya. Ells volen lluitar perquè Catalunya gaudeixi d'un millor pressupost, més feina pels ciutadans i d'un millor tracte de Catalunya a Espanya. Totes aquestes promeses les volen complir sense marxar d'Espanya. Unió és el partit que surt més malparat de les enquestes, ja que molts diaris asseguren que podria no obtenir representació.