QUATRE OPCIONS PER DECIDIR EL FUTUR D'UN PAÍS

El 27S es va acostant i els partits polítics començen a posicionar-se respecte al procés català. El govern espanyol que encapçala Mariano Rajoy segueix mantenint la seva postura i ha avisat que els catalans no seran independents perquè la constitució no ho contempla. Rajoy ha assegurat, igual que Felip VI, que Catalunya és Espanya. A Catalunya, els partits catalans ja s'han posicionat. Fruit d'això, han sortit quatre fronts on és contemplen les possibilitats que té la ciutadania per decidir el futur d'una nació. Les opcions són aquestes:

Junts pel Sí (ERC+CDC+DC+MES+ANC+Omnium Cultural): és el partit que centra el seu objectiu en agrupar als partits i entitats sobiranistes per aconseguir la majoria parlamentaria i començar l'etapa de transició que ha de conduir a Catalunya cap a la independència en 18 mesos. La coalició compta amb el suport de Solidaritat Catalana per la Independència després que els seus militants hagin decidit, mitjançant un referèndum, on el 80% del vots varen donar el seu recolzament a la llista. El partit tindrà a persones com Lluís Llach, Pep Guardiola, Eduardo Reyes, Muriel Casals, Carme Forcadell, Germà Bel i moltes més persones. Raül Romeva serà el nº1 per Barcelona i la cara més visible del projecte sobiranista.

CUP-Crida Constituent: és l'únic partit, partidari de la independència, que no ha donat suport a la llista conjunta de Junts pel Sí. El motiu: que la Candidatura d'Unitat Popular és vol erigir com el partit que aposta seriament per una independència d'esquerres. El seu repte és la creació d'un estat on s'erradiqui la pobresa. Un estat solidari i on no hi hagi cap tipus de desigualtat. La CUP està inmers en un procès de primàries per escollir la llista que representarà el partit polític el 27 de setembre. En aquestes primàries, s'hi han presentat 44 persones de les quatre demarcacions de Catalunya. Unes primàries que serviran per saber quines persones representaran el partit en les quatre circumscripcions. 

Catalunya Sí que es Pot (ICV+Podem): la coalició "ecosocialista" és presenta com l'alternativa d'esquerres a la presidència de la Generalitat. Defensen el dret a decidir i una gestió més ètica de l'estat, però rebutgen el neoliberalisme de Convergència i mentides com la independència de Catalunya significarà l'ingrés a la UE. En una coalició on, sota la direcció de Pablo Iglesias i del líder d'ICV, Joan Herrera, tindrà com a cap visible a Lluís Rabell. L'última polèmica del partit ha estat la marxa de Procés Constituent. El partit d'Arcadi Oliveres i de Teresa Forcades ha decidit, en una assemblea extraordinària del partit, no unir-se a la candidatura amb 220 vots que han estat vitals per prendre aquesta decisió. 

Front unionista (PSC,PP,UDC i C's): cada força política té la seva identitat i els seus principis, però tots tenen una cosa en comú: la unió de l'estat espanyol. Els quatre grups polítics que conformen aquest front tenen molt clar que, si Catalunya es separa d'Espanya, res és solucionarà. El PSC aposta pel carísma del seu líder, Miquel Iceta, i per un estat federalista. El PP segueix tenint la seva arma en un estat del benestar que sigui atractiu pel ciutadà i els seus estrategemes electorals. Unió Democràtica de Catalunya, al contrari que Convergència Democràtica de Catalunya, creu que Catalunya mereix un millor tracte de l'estat i uns bons pressupostos que la pugui convertir en una de les comunitats més competents a nivell econòmic. El grup de Ciudadanos vol la regeneració democràtica dins de tots els poders i de totes les competències de l'estat. El partit li ha donat la candidatura a Inés Arrimadas en una clara aposta per la joventut.