LA VIOLACIÓ DELS DRETS BÀSICS
La justicia no és igual per a tots. Hi ha gent que nega aquesta evidència o persones que ho suscriuen, però, en aquest país, el capital i les influències prevalen per sobre de qualsevol cosa. Casos com el de Barcenas, Urdangarin-Infanta Cristina, Rato o Millet en són un exemple i fan que, cada cop, hi creiem menys en els tribunals. Sí hi ha una cosa que t'ensenyen a Sociologia és que la societat està condicionada. Tot el que passa en aquest món no és una simple casualitat, sinó que, cada decisió que prenem a la nostra vida, és perquè algú ens ha convençut que aquell és el millor camí, la millor solució o el millor projecte per seguir i tirar endavant.
Avui vull parlar d'un cas que va passar fa més tres anys i que és mereix que tots hi fem una reflexió i extraiem les nostres conclusions. Tot va passar a la vaga general del 29 de març del 2012 a la ciutat de Barcelona. Tres joves vendrellencs van anar a la manifestació per expressar el seu desacord sobre la política neoliberal de CiU al govern de la Generalitat. En aquell moment, el partit de centredreta manava amb majoria absoluta en plena època de retallades. En Jaume Mañe, el David Balcells i en Pere Codina es van poder expressar amb total llibertat durant la mobilització, però el problema va arribar cap al final de la manifestació. Quan es disposaven a marxar, els nois van preguntar a un agent de la Guàrdia Urbana sí funcionava el servei del metro. L'agent els va contestar de forma correcte. Al cap d'un moment, diversos policies d'incògnit se'ls hi van acostar i els van detenir sense donar-los cap explicació sobre el motiu de la detenció. Van passar 70 hores tancats en una comissaria i no van poder mantenir el contacte amb les seves families ni amb els advocats durant les primeres 39 hores. Els tres joves van ser jutjats i els van imputar per desordre públic i danys al mobiliari urbà. Afortunadament, la Guardia Urbana els van deixar en llibertat amb càrrecs.
Foto: Diari de Tarragona
Els tres joves, amb la col·laboració de l'exdiputat de la CUP al Parlament, Quim Arrufat, defensant la seva innocència en una roda de premsa.
La Guàrdia Urbana defensa que van veure els tres joves fent actes vandàlics i que, durant el registrament de tot el material que portaven els joves, van trobar un esprai i un encenedor que, segons ells, els van fer servir per realitzar les activitats que al final se'ls va imputar. Els tres joves vendrellencs neguen la versió de la Urbana i van explicar que els dos objectes que va trobar la policia, no els van fer servir pels càrrecs que se'ls imputen, sinó perquè tenien un encenedor per fumar els cigarrets de tabac que guardaven a la bossa i un esprai que era per una activitat esportiva escolar que tenien l'endemà al matí.
Després d'esperar tres anys perquè la justicia espanyola va al seu ritme, ja hi ha data pel dia del judici. El 25 i 26 de novembre se'ls tornarà a jutjar. Pot passar de tot perquè tenen la policia en contra. L'acusació els hi demana sis anys i mig de presó i 8.700 euros de multa pels tres. Arran de tot el que va passar, és va crear la plataforma '3 del Vendrell Absolució' per donar tot el seu suport cap a la figura dels tres vendrellencs. Cal recordar que compten amb el suport d'ajuntaments com el del Vendrell, Calafell, Llorenç del Penedès i el de Sabadell.
Moviments de suport per als tres joves
La plataforma s'ha mobilitzat i ha organitzat diversos actes fins el dia del judici per mobilitzar la ciutadania i fer costat als tres joves. El dia 14, a les 20 hores, està convocat una xerrada al Centre Cívic de El Vendrell (Tarragona) i el dia 21, a les dotze del migdia, està prevista una concentració a la Plaça Nova de la mateixa ciutat. També hi haurà una altra concentració de suport durant els dos dies que durarà el judici.